Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tolvåriga Ella Vackt och Vilda Malm från Uppsala har mött obehagliga situationer på Roblox. I klippet berätter de om upplevelserna från spelplattformen. Foto: SVT

Vart fjärde barn upplever obehag på spelplattformen Roblox

Uppdaterad
Publicerad

Spelplattformen Roblox, som inhyser miljontals spel, är vida populärt bland barn och ungdomar. Men det är inte bara lek och spel barnen möter – vart fjärde vittnar om obehagliga upplevelser, enligt Lilla Aktuellts undersökning.

Roblox är en global spelplattform som uppges ha över 40 miljoner aktiva användare världen över varje dag. Två av dem är Uppsalaborna Vilda Malm och Ella Vackt.

– Det är väldigt kul, man vill liksom inte sluta, säger Ella Vackt.

Tillgång till våldsamma spel

Roblox har tidigare fått kritik för brister i kontrollen över vilka spel som publiceras på plattformen, att barn kommer åt våldsamma spel och har bjudits in till ”sexrum”.

Lilla Aktuellt har genom Duo-appen gjort en undersökning, där var fjärde person (586 av 2 218 svarande) uppgav att man upplev något konstigt eller obehagligt.

”Klädde av sig alla kläder”

Vilda Malm var med om det i ett av spelen.

– Det kom in en person i mitt hus och klädde av sig alla kläder. Jag visste att det var ett spel, men det var ändå obehagligt för det kändes på riktigt, berättar hon.

På frågan vad företaget bakom Roblox gör för att barnen ska vara säkra svarar man:

”Det är vårt ansvar att se till att Roblox är en säker plats och vi är snabba att kolla upp opassande innehåll eller beteenden som bryter mot våra regler”.

Företaget påpekar även att föräldrar kan sätta 13-årsgräns på plattformen.

I klippet ovan berättar Vilda och Ella mer om sitt spelande – och berätta om situationer de upplevt som obehagliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer