Camilla Strandman, projektledare för Hus på landsbygden visar upp en övergiven gård utanför Östhammar. Foto: Magnus Hellström, SVT

Ödehus söker ägare – Östhammar vill befolka landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Östhammar vill få folk att flytta till landsbygden och bosätta sig i övergivna hus i kommunen och nu försöker man sammanföra ägare med potentiella köpare. Ett visst mått av händighet kan dock komma att krävas av spekulanterna.

Östhammars kommun vill få lite mer liv på sin landsbygd och samtidig slippa hus som står och förfaller.

– Det kan vara en möjlighet för unga människor att flytta ut, någon som inte har så mycket pengar och har svårt att konkurrera på den öppna bostadsmarknaden, säger Camilla Strandman, projektledare för Hus på landsbygden.

Nu arbetar hon med att hitta både köpare och ägare till ödehus i Östhammar.

– Det gäller att se potentialen och övertyga ägarna, som ofta tror att de sitter på en fastighet som rasat ihop och inte är värd något. Men det finns köpare som faktiskt är intresserade.

Se några övergivna hus och hör Camilla Strandman berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.