I höst genomförs den största militärövningen i Sverige på 20 år. Foto: Louise Levin, Försvarsmakten.

Ögonen mot skyn när Uppsala invaderas

Uppdaterad
Publicerad

Flygvapnet slår på stort när nya personer ska lockas till verksamheten. Flygets dag är ett jätteevenemang där över 100 000 personer väntas söka sig till Uppsala för att vända blickarna mot skyn. På lördag är det mycket som måste funka för att allt ska klaffa.

Hemvärnets musikkår, segelflyg, stridsfordon, JAS 39 Gripen, flyg- och markuppvisningar med deltagare från flera länder, däribland Finland. Smörgåsbordet för flygintresserade är av modell större när Flygvapnet bjuder in till evenemanget Flygets dag på lördag.

Redan i maj förra året började man med förberedelserna, där evenemangssamordnaren Magnus Sundberg vid Uppsalapolisen funnits med i den samordningsgrupp som bildats. Totalt har det ingått ett åttiotal personer i gruppen från bland annat Uppsala kommun, polisen, Flygvapnet, Trafikverket och länsstyrelsen. De senaste månaderna har det varit möten flera gånger i veckan.

Magnus Sundberg är evenemangssamordnare för lokalpolisområde Uppsala-Knivsta. Foto: SVT

– Det här evenemanget är det enskilt största i Sverige i år, säger Magnus Sundberg.

Kan komma över 100 000 besökare

Flygvapnet räknar med mellan 100 000 och 150 000 besökare under lördagen. Det innebär att tiotusentals bilar kommer att trängas innanför och utanför grindarna till Ärna.

För att logistiken ska fungera är den starka rekommendationen till alla Uppsalabor att ta bussen från Resecentrum (här kommer UL att köra i skytteltrafik för att forsla ut flygintresserade), eller att ta cykeln.

– Väg 600 kommer att stängas av. Bara de som ska in på området kommer att släppas fram den vägen, säger Magnus Sundberg.

Det kommer att finnas flera infarter till Ärnaområdet både från Gysingevägen, från Tunabackar och från väg 600.

Att tänka på om du besöker Flygets dag

Flygvapnet har gått ut med flera tips på vad besökare kan tänka på. Och instruktioner inför Flygets dag. Här är några:

* Ta med något att sitta på.

* Ta med hörselskydd eller öronproppar.

* Ta gärna med kontanter till matinköp.

* Husdjur är inte tillåtna.

* Cykla, ta bussen eller samåk.

* Använd promenadvänliga skor och oömma kläder.

Mer tips och råd hittar du på Flygvapnets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.