Foto: SVT

Ohälsa hos personalen – Alunda vårdcentral evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Stora problem med arbetsmiljön på Alunda vårdcentral gör att verksamheten måste flytta. Sedan en lång tid tillbaka har personalen lidit av huvudvärk, andningsvårigheter och trötthet, samt påpekat att vårdcentralens lokaler är kalla.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket i januari, gjord av huvudskyddsombudet Knut Bodin från SACO-UAL, vittnar personalen om dålig luft, vattenläckor och fysisk ohälsa. Problemen ska ha pågått sedan år 2016. I anmälan, som även fackförbunden Vision, Kommunal och Vårdförbundet ställer sig bakom, krävdes både en handlingsplan och evakuering.

– Med tanke på att det var många drabbade föreslog vi att både anställda och patienter skulle flyttas, säger Knut Bodin.

Problemen har gjort att personal har slutat och varit frånvarande i kortare perioder. De fysiska besvären ska dessutom försvunnit när de varit lediga eller arbetat på annan plats. Både anställda och patienter ska ha klagat på kyla inne på vårdcentralen.

Oklart om vårdcentralen kan öppnas igen

Alunda vårdcentrals verksamhet ska flyttas till vårdcentralerna i Gimo och Österbybruk, vilket ska ske innan 18 mars. Det är fastighetsägaren Östhammar kommun och Länshälsan som har i uppgift att både utreda och åtgärda problemen. I nuläget är det osäkert om lokalerna kan användas igen.

– Personalens och patienternas hälsa är vår första prioritet. Vad som händer nu är ett oskrivet blad, säger Tord Jansson, planerings- och försörjningschef från Nära vård och hälsa.

Knut Bodin, påpekar vikten av att det finns en vårdcentral på mindre orter som exempelvis i Alunda.

– Evakuering betyder ju att man tillfälligt flyttar, men lösningar som dessa tenderar att bli permanenta. Vi vill se en plan för hur man i framtiden tänker kring om vårdcentralen ska vara kvar eller om det ska byggas nytt.

I Region Uppsalas fastighetsinvesteringsplan finns en ny vårdcentral i Alunda, men den kommer att byggas tidigast år 2024.

– Nu har vi hamnat i ett nytt läge och vi behöver undersöka om det på något sätt går att snabba på processen. Vi för en dialog med Östhammars kommun och Östhammarshem om hur vi ska kunna lösa situationen, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP) i ett pressmeddelande.

 – Att vi har bra lokaler är en förutsättning för att kunna utveckla vården nära medborgarna. Vi behöver ta tillbaka kontrollen över utvecklingen och att se till att kunna ha tillgång till en god sjukvård i hela länet, säger regionrådet Helena Proos (S) i ett pressmeddelande.

  • Alunda vårdcentral är en av fem vårdcentraler i Östhammars kommun. Fyra av dem drivs i Region Uppsalas regi.
  • I dagsläget har vårdcentralen 4 679 listade patienter och 17 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer