Foto: TT

Ojämlika avgifter för hjälpmedel

Uppdaterad
Publicerad

En genomgång av Hörselskadades riksförbund visar att Landstinget i Uppsala län är billigast i utprovning av hörselhjälpmedel.

Sveriges landsting, regioner och kommuner tar ut olika avgifter när funktionsnedsatta får hjälp med sina hjälpmedel, och skillnaderna i landet är ojämlika, konstaterar Socialstyrelsen i en rapport. Enligt Hörselskadades riksförbund (HRF) varierar kostnaden för en utprovning av en hörapparat från 300 kronor i Uppsala län till 1 500 kronor i Gävleborgs län. Avgiften ingår inte i högkostnadsskyddet och måste därför betalas på egen hand av patienten. Samtidigt är det vissa landsting som inte tar ut någon avgift alls.

– Det är hög tid att vi får enhetliga vårdavgifter i hela landet, och ett högkostnadsskydd som inte diskriminerar hörselskadade, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för HRF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.