Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josef Nylén om Forsmarks kärnkraftverks ”skärpta uppmärksamhet” som införts efter gasläckorna i Östersjön. Foto: SVT/Robert Gabrielsson/Vattenfall/TT

Ökad vaksamhet på Forsmark efter gasläckorna

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverken Ringhals och Forsmark inför läget ”skärpt uppmärksamhet” till följd av gasläckorna vid Nord Stream 1 och 2. ”Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil”, skriver Säkerhetspolisen i en kommentar.

Forsmarks och Ringhals kärnkraftverk har infört vad de kallar ”skärpt uppmärksamhet”. Orsaken är omvärldsläget och det som hänt i Östersjöområdet.

– Bevakningsorganisationen jobbar med ökad vaksamhet i förebyggande syfte. Konkret hur vi jobbar är inget som vi kan berätta, säger Josef Nylén, presschef på Forsmarks kärnkraftverk.

Införs igen

Läget ”skärpt uppmärksamhet” infördes tidigare i år men togs sedan bort, för att nu återigen införas. Orsaken var då att flera drönare observerats över Forsmark.

Är ni oroade efter det som hänt nu? 

– Nej, det är vi inte. Vi har en bra grundberedskap kontinuerligt på våra verk. Det har inte hänt något hos oss som har föranlett det här, säger Josef Nylén.

Han säger att det rullar på som vanligt i övrigt.

– Folk kommer till sina jobb. Och så följer vi utvecklingen i omvärlden förstås och gör analyser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.