– Mina tweets används för att sprida hat, hot, lögner och rena konspirationer, säger Antje Jackelén. Foto: TT

Därför lämnar ärkebiskop Antje Jackelén Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Hatet på Twitter blev för mycket för ärkebiskopen Antje Jackelén, vilket resulterade i att hon stängde ner sitt konto under påskhelgen.

– Det är inte längre en meningsfull kommunikationskanal för mig, säger hon.

Det var under påskhelgen som Antje Jackelén valde att ta en paus från det sociala mediet Twitter. Anledningen ska vara att hon får ta emot hot och att hennes tweets används i fel syfte.

– Mina tweets används för att sprida hat, hot, lögner och rena konspirationer, säger hon.

”Kärringen är galen” har en användare skrivit. Foto: Skärmdump twitter

Hat mot islam och kvinnor

Ärkebiskopen nämner två aspekter som kan ha bidragit till hatet mot henne. Dels hennes inställning till islam, hon menar att hon blir anklagad för att inte vara kristen eftersom att hon har dialog med muslimer.

– Folk vill hellre se att en kristen säger att islam är en fruktansvärd och avskyvärd religion. Istället för att föra dialog mellan viktiga religiösa traditioner, säger Antje Jackelén.

Vidare menar hon att hennes kön är en bidragande faktor.

– Det är inte bara min subjektiva upplevelse. Det finns studier som visar att kvinnor i höga positioner drar på sig mer utav detta hat, säger hon.

Hör mer från Antje Jackelén i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.