Ökat våld i Uppsalas centrum

Uppdaterad
Publicerad

Gatuvåldet i Uppsala har ökat under året. Det visar nya siffror från polisen som SVT har tagit del av. Nu har polisen inlett en satsning mot ungdomsgängen. Men det blir inte fler poliser, bara ändrat fokus.

I lördags anhölls fyra personer för att ha rånat och misshandlat en man i stadsträdgården. Samma kväll greps sex personer efter ett bråk mellan ungdomsgäng. Området kring resecentrum har tillsammans med stadsträdgården pekats ut av polisen som de mest brottsdrabbade. Många uppsalabor har också hört av sig till polisen om att de områdena känns otrygga. Debra Woldemichael från Uppsala väntar på bussen och hon undviker helt Resecentrum på kvällar och helger.

– Jag hänger här främst fram och tillbaka från skolan, men inte senare tillfällen. Jag skulle inte känna mig säker då. Jag är orolig för våld i sig. Inte bara för att jag själv skulle bli utsatt, utan bara för att det finns där, säger hon.

Hon får medhåll av Rickard Stenlund.

– Visst, man kan vara ute på krogen, men jag går aldrig själv här på kvällar och helger. Jag är orolig för att bli rånad eller misshandlad. Det är alltmöjligt som verkar kunna hända nuförtiden, säger han.

Inte rädd för våldet

Men Ylva Beckman däremot har inte vare sig sett eller hört om våldsamheter kring stationsområdet och hon är inte rädd.

– Jag tycker att det brukar vara ganska lugnt här. Jag har inte sett nånting häromkring. Jag bor precis nära stationen och jag rör mig ganska fritt här på kvällarna, säger hon.

Efter en rad uppmärksammade bråk och rån i centrala Uppsala, och efter allt fler anmälningar om gatuvåld har nu polisen inlett en satsning för att göra centrala staden tryggare. Beslutet togs i onsdags och arbetet började i helgen. Och det är ungdomsgängen i centrum som är måltavla.

– Vi kommer att fokusera ännu mer på dem än vad vi har gjort tidigare. Vi kommer att genomföra fler kontroller när vi har tid och möjlighet, och vi kommer, precis som alltid, att frihetsberöva dem när det finns läge och laglig grund för det, säger Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområdet Uppsala Knivsta.

”Handlar om ungdomsgäng”

Det handlar enligt polisen i huvudsak om ungdomsgäng som finns i centrum och som begår rån och misshandel, både mot andra ungdomar men även andra människor på stan.

– Det är individer som hänger i de centrala delarna och har skapat något slags gatugäng. Dels har man inbördes gett sig på varandra, och dels har man även gett sig på tredje man. Inget av de här två kan vi acceptera.

Polisens statistik visar en ökning av antalet anmälda brott som gäller våld i offentlig miljö. Till och med augusti i år har 372 fall anmälts. Det är cirka 10% fler än under samma period 2015. Men det är ändå färre än både 2014 och 2012 då det gjordes 433 anmälningar.

– Vi vill inte vänta in att det ska öka ännu mer. Och vi ser en tydlig ökning av personrån. Det kan vara smycken, kontanter, busskort och mobiler, säger Jale Poljarevius.

Ändrat fokus

Men samtidigt som polisen larm om resursbrist ska man alltså öka insatserna i centrum. Satsningen handlar därför bara om ett ändrat fokus mot att bli tuffare mot gängen. Inte fler poliser på plats.

– Nej. Det är den personalen vi har som kommer att jobba med det här. Men vi kommer att förtydliga att det här är prioriterat, säger Jale Poljarevius.

När uppsalapolisen tidigare använt en mer offensiv strategi mot ungdomsgängen med fler visiteringar, bland annat i Gottsunda 2009, fick polisen kritik för att trakassera ungdomar med invandrarbakgrund, och för att gå för hårt fram. Men Jale Poljarevius försvarar metoden.

– Så fort vi får möjlighet och så fort vi får tag i de här gängen så kommer vi att genom föra kontroller och vara nära dem. Det här kommer kanske att uppfattas som väldigt offensivt från oss, men vi ska försöka att inte uppfattas som aggressiva. Men offensiva det kommer vi att vara. Vi kommer inte att vika ner oss för att någon tycker att vi trakasserar dem, utan har vi laglig grund för att genomföra visitationer och kontroller, då gör vi det.

Läs mer: Stort slagsmål i centrala Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.