Unga kvinnor är oroliga att de snabbare ska bli bortgifta nu när äldre släktingar riskerar att dö av coronaviruset, berättar My Hellberg vid TRIS. Foto: TT/SVT

Ökad oro för bortgifte under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro för att det hedersrelaterade våldet ska öka under coronakrisen. Dels eftersom flickor riskerar att bli isolerade i sina hem om skolor stänger, och dels på grund av att äldre släktingar riskerar att dö i förtid av coronaviruset – något som kan skynda på bortgiften.

– Unga kvinnor ringer och säger att nu finns det risk att jag blir bortgift mycket snabbare, man är orolig att farmor kommer dö och hon måste hinna se mig i bröllopsklänning, säger My Hellberg, kanslichef vid TRIS, Tjejers rätt i samhället.

Trycket på TRIS jourtelefon har ökat i samband med coronakrisen. Därför har man både stärkt upp för att kunna ta emot fler samtal, samt för att kunna hantera akuta fall.

Coronaviruset i Uppsala

Samtalen kommer både från skola och socialtjänst, samt barn och unga, och oron handlar bland annat om vad som händer om grundskolorna stängs.

– Det är inte så att hedersrelaterat våld och förtryck kommer ur coronapandemin. Men den blir starkare och utsattheten blir större när insynen inte finns, säger My Hellberg.

”Kvinnor är isolerade med sina förövare”

På Uppsala kvinnojour är man övertygad om att samtalen från utsatta kvinnor kommer att öka när coronakrisen har lättat och människor börjat leva ”som vanligt” igen. Det grundar man på erfarenheter från andra perioder då människor vistas mycket hemma, som exempelvis runt jul.

– Just nu är det många kvinnor som är isolerade i sina hem med sin förövare, och då är det inte bara att ta telefonen och sätta sig och ringa, säger Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetsansvarig vid Uppsala kvinnojour.

Även Kvinnofridslinjen i Uppsala är beredda på ett ökat tryck, och ser att mäns våld mot kvinnor i nära relationer riskerar att eskalera.

– För många kan arbetsplatsen vara den enda fristaden de har, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid som driver Kvinnofridslinjen, i ett pressmeddelande.

Se mer i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du är utsatt:

• Till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

• TRIS, tjejers rätt i samhället (0774-40 66 00)

• Uppsala kvinnojour (018-10 10 49)

• Kvinnofridslinjen (020-50 50 50)

• Terrafem (020-52 10 10)

• GAPF, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (08-711 60 32)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Källa: hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet