Foto: TT

Ökad skyddsjakt på säl

Publicerad

För att skydda det småskaliga yrkesfisket i Uppsala län har Naturvårdsverket beslutat att fler gråsälar får skjutas i år.
– De svenska sälstammarna har haft en god tillväxt under flera år och idag är populationerna så stora att det får kostsamma konsekvenser för fiskenäringen, säger Nils Mårtenson, handläggare på Naturvårdsverket.

Sälstammen i Sverige växer. Enligt gemensamma uppgifter från Östersjöländernas myndigheter uppgår populationen av gråsälar i Östersjön i dag till 38 000–50 000.

Men för fiskeindustrin är sälarna ofta ett problem som orsakar stora skador. Särskilt det småskaliga kustnära yrkesfisket har under en lång tid haft problem med skador orsakade av säl. Nu har Naturvårdsverket beslutat att höja kvoterna för skyddsjakt av säl i Uppsala län.

Fler sälar får skjutas

Under 2019 och början av 2020 får 60 gråsälar skjutas, jämfört med 40 förra året. Skyddsjakten får bara ske efter gråsälar som befinner sig inom 200 meter där fiske bedrivs och där gråsälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen.

– Särskilt det småskaliga kustnära yrkesfisket har under en lång tid haft problem med skador orsakade av säl. Vi bedömer därför att skyddsjakt behövs och att jakten förhindrar skador genom att den främst riktas mot sälar som specialiserat sig på att ta fångst från fiskeredskapen, säger Nils Mårtenson.

Totalt i hela landet får 1 100 gråsälar, 600 knubbsälar och 200 vikare skjutas enligt Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer