Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Mansour på Konsument Uppsala förklarar hur bedrägerierna går till – i tre steg. Foto: SVT

Uppsalabor har svindlats på miljonbelopp i investeringsbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Bara i januari har fem personer i Uppsala tagit kontakt med Konsument Uppsala efter att ha blivit lurade på stora belopp. Det är ovanligt många.

Sammanlagt har de blivit av med omkring fem miljoner kronor efter att ha utsatts för investeringsbedrägerier.

– Fem personer kanske inte låter så mycket, men vi har aldrig varit med om att så många har hört av sig, och vi tror att mörkertalet är stort, säger Sandra Mansour, konsumentrådgivare vid Konsument Uppsala.

Samtliga fall ska enligt Konsument Uppsala vara polisanmälda. I januari förra året, och året dessförinnan, fick man inte in ett enda klagomål gällande investeringsbedrägerier.

Blev av med en miljon

En av de drabbade är en äldre man som satsat en bra bit över en miljon kronor i ett investeringsupplägg.

– När de insatta pengarna gått förlorade blev han uppringd av en person som sade sig kunna hjälpa honom. Mannen har lämnat ut känsliga uppgifter via sin dator som gjort att bedragarna kunnat ta blancolån. Under förra året gick han från att ha det gott ställt till att bli skuldsatt, säger Sandra Mansour.

Vad är ditt råd till dem som får förslag om lukrativa, säkra, investeringar?

– Det här är förslagna personer, var därför försiktig och misstänksam. Dubbelkolla företaget, och man får lägga på luren.

Klippet: Så går bedrägerierna till – i tre steg.

Varningarna ökar

Finansinspektionen varnade förra året för 3 471 företag och webbplatser, en ökning med 25 procent jämfört med året innan. Konsumenter blev under 2022 av med summor från ett par tusen kronor till flera miljoner kronor.

Finansinspektionen ser att allt fler bedragare vill att de som utsätts gör insättningar i kryptovaluta till en så kallad kryptoplånbok. Detta för att göra det svårare att spåra vem som ligger bakom brotten och var pengarna tagit vägen.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.