Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Andreas Lindman på socialtjänsten berättar om ökningen av våld i nära relation bland unga. Foto: Antonios Antoniadis

Ökning av våld i nära relationer bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relation är ett utbrett problem bland ungdomar. Det gäller framför allt unga tjejer i åldern 16–24 år. Nu vittnar Uppsala kvinnojour och Nexus om en ökning av samtal från unga vuxna.

– Vi tror att det finns ett mörkertal eftersom många inte vågar höra av sig, säger Andreas Lindman, enhetschef på Uppsala kommuns socialtjänst.

Våld i hemmet kan ta olika former. Det kan vara psykiskt, ekonomiskt eller fysiskt eller digitalt. Enligt en rapport från Brå har 56 procent av unga tjejer utsatts för psykiskt våld via digitala medier och 46 procent för psykiskt våld i verkligheten. 44 procent har blivit utsatta för sexuellt våld.

– I grunden handlar problemet med våld i relationer om ett ojämställt samhälle. Jag tror att det finns mycket arbete vi kan göra, både som samhälle och som individer, säger Andreas Lindman.

Mäns våld mot kvinnor

Nexus är en kommunal verksamhet som ger stöd till personer som blir utsatta för hot eller våld av sin partner, före detta partner eller nära anhörig.

 I klippet: Hör varför samtalen från unga tjejer som blivit utsatta för våld ökar.

Så söker du hjälp

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Nexus – stöd för dig som blir utsatt för hot och våld: 018-727 52 47

Socialtjänsten i Uppsala kommun: 018-727 00 00

Uppsala Kvinnojour: 018-10 10 49

Ungdomsjouren: 072-593 63 98

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet