”Folk vågar inte flytta från för det blir så besvärligt att få de tjänster som man behöver” Foto: Ellen Pan/Kyrre Lien/TT

Olika beslut i kommunerna – funktionsnedsatta riskerar bli utan hjälp

Publicerad

22-åriga Ida-Maria Engberg nekas ledsagare i Uppsala trots att hon tidigare fått ja i sin hemkommun Enköping. Enligt Wieslaw Wasowski, ombudsman på Synskadades Riksförbund, är det här ett exempel på ett större problem.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det ska behöva vara på det här sättet, säger han.

För att ha rätt till stöd enligt LSS måste man ha ”betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och omfattande behov av stöd”. Det villkoret kan tolkas olika i varje enskild kommun, vilket i förlängningen innebär att personer med funktionsnedsättningar får gratis ledsagning i vissa kommuner, medan andra måste betala.

I Ida-Maria Engbergs fall innebär det att hon kan behöva hoppa av sina lärarstudier i Uppsala, eftersom hon inte får ledsagning i den kommunen trots sin grava synnedsättning.

– Det har blivit ett vanligt problem, folk vågar inte flytta från kommun till kommun för det blir så besvärligt att få de tjänster som man behöver för att klara av vardagen. Det blir en isolering. Det är fruktansvärt, säger Wieslaw Wasowski, som menar att det blivit allt svårare för synskadade att få ledsagning beviljat.

Hör honom berätta mer om hur reglerna kring LSS kan orsaka problem för synskadade i klippet.

Så säger lagen

För att ha rätt till stöd enligt lagen om stöd och service, LSS, krävs att man har ett funktionshinder som starkt påverkar flera livsområden samtidigt, och gör att man är mycket beroende av hjälp i den dagliga livsföringen. Varje enskild kommun gör en egen bedömning om en person har rätt till stöd enligt LSS eller inte.

Det är den enskildes ansvar att bevisa att hen uppfyller kraven för att få ledsagning. Det är kriterierna ”betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service” som idag är svårast att bevisa för blinda, enligt Synskadades Riksförbund.

Källa: Synskadades Riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.