Olympisk stjärnglans i Heby

Publicerad

Idag idrottades det för fullt på Tegelvallen i Heby. Kommunen, Upplands idrottsförbund och ett dussin lokala idrottsföreningar var tillsammans med Sveriges olympiska kommitté med och arrangerade Olympic day. Tanken var att med hjälp av ett gäng kända olympier, inspirera barnen till att bli idrottare.

Med pompa och ståt invigdes idag årets femtonde upplaga av Olympic day. Det riksturnerande sportevemanget, som redan hunnit med flertalet anhalter i Uppland, arrangerades denna dag i Heby. På plats där fanns hundratals förväntansfulla låg- och mellanstadieelever som skulle delta i sporttävlingarna, men också sola sig i stjärnglansen från de närvarande olympierna.

– Som olympier är vi här för att inspirera barnen. Vi leker och sportar med dem. Vi är här för att visa att vi som olympier är precis som dem, och att om man vill så kan man lyckas inom sport om man satsar, säger olympiern Lassi Karonen.

Gratis

Den kostnadsfria dagen arrangeras av Sveriges olympiska kommitté tillsammans med berörda kommuner och lokala idrottsföreningar/idrottsförbund. Tanken är att öppna idrottsvärldens många dörrar för de som kanske inte tidigare har testat på idrott – eller som vill testa på en helt ny sådan.

– De idrotter som idag presenteras och hålls här är kopplade till de lokala idrottsföreningarna. Tanken med denna dagen är att barnen ska komma närmare idrotten, samtidigt som föreningarna ska kunna nå ut till barn som de inte tidigare nått. Vi hoppas att några barn ska vilja fortsätta med de idrotter som de testar idag. Då ger föreningarna dem möjligheten genom att erbjuda en plats, säger Eva Dovebris på Upplands idrottsförbund som är med och arrangerar evenemanget.

Testa nytt

Och flera av barnen som SVT Nyheter Uppsala träffade på var mer än villiga till att pröva nytt.

– Jag ska testa fotboll, innebandy och fridrott, säger Emilia Groop sittandes vid skyttestationen.

Emilia är en av dem som under dagen testat på skytte med luftgevär.

– Det har gått bra, säger Emilia Groop och håller upp en måltavla med flera skjuthål.

Tillsammans med välrenommérade olympier kunde barnen testa på allt ifrån friidrott till och skytte – och ute på den olympiska arenan sågs också en och annan skrinnande OS-medaljör slå ett slag för viljan att testa nytt.

Glädje

– Jag testade på judo tidigare. Det gick bra. Det var kul att se alla glada barn. Det är därför jag stödjer detta projekt. Det är viktigt att visa att idrott kan vara kul, det är jätteviktigt. Dagen handlar om att ha kul, få nya vänner och idrotta, säger ishockeyspelaren Danijela Rundqvist, som bland annat har en OS-silvermedalj i bagaget.

Tanken med hela dagen var att fokusera på glädjen i idrott. Att inte lägga fokus på prestationer eller resultat. Något som uppskattades av många.

– Man måste inte vara duktig, man ska göra som man vill. Om man inte vill så behöver man inte, säger Engla Nygårds Brunberg.

Olympic Day

Olympic Day är en kostnadsfri dag då barn och ungdomar får prova på idrotter, träffa olympier och utmana sig själva.

Olympic Day genomförs av lokala arrangörer på många olika orter i Sverige. Lokala idrottsföreningar står oftast för idrottsaktiviteterna och deltagarna får befinna sig i ett olympiskt sammanhang.

Tanken är att sammanföra barn och ungdomar och lokala idrottsföreningar.

Hit går den olympiska resan näst:

28 Maj Farsta

29 Maj Katrineholm

30 Maj Katrineholm

5 Juni Halmstad

6 Juni Halmstad

12 Juni Malmö

13 Juni Malmö

14 Juni Malmö

6 Augusti Kungsträdgården, Stockholm

7 Augusti Kungsträdgården, Stockholm

14 Augusti Nyköping

15 Augusti Lindesberg

11 September Kvibergs Park, Göteborg

12 September Kvibergs Park, Göteborg

16 September Avesta

17 September Avesta

18 September Norrköping

19 September Eksjö

26 September Gotland

Källa: Sveriges Olympiska Kommitté

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.