Tobias Johansson, avdelningschef miljöförvaltningen Uppsala kommun Foto: SVT/TT

Omfattande kontroller av krogar under valborg

Publicerad

Under valborgshelgen genomförde Uppsala kommun knappt 60 kontroller på restauranger i Uppsala. Tre krogar kommer få återbesök och vid en kontroll upptäcktes trängsel.

– De flesta verksamheter lyckas följa reglerna, säger Tobias Johansson, avdelningschef miljöförvaltningen.

Mellan den 30 april och andra maj genomfördes 58 kontroller av restauranger och serveringar i centrala Uppsala för att se att verksamheterna följer folkhälsomyndighetens regler för att minska smittspridningen. 

Vid en kontroll upptäcktes trängsel i en del av lokalen vilket ledde till en anmärkning.  Tre av verksamheterna kommer få återbesök för att säkerställa att deras rutiner fungerar även när de har fler gäster.  

Coronaviruset i Uppsala

– Det finns i nuläget inga planer på gå vidare för att stänga någon verksamhet, säger Tobias Johansson, avdelningschef miljöförvaltningen.

”Folk får inte dansa”

SVT har varit i kontakt med en restaurang som kommer få ett återbesök efter helgens kontroller. Krögaren uppger att de vidtagit åtgärder efter kommunens rekommendationer men säger samtidigt att reglerna inte är helt lätta att följa. 

– Folk får inte dansa, inte stå vid baren eller knappt ens prata med varandra, det är inte helt lätt för oss att se till, säger krögaren Hakim Dilmar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet