Larmet kom klockan 14 efter larm om röklukt. Räddningstjänsten bekämpade branden med bland annat vattenbombning. Foto: Utryckning Uppsala

Skogsbrand spred sig snabbt i Tierp: ”Den är under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades om röklukt norr om Karlholm i Tierps kommun på torsdagen. Väl framme visade det sig vara en skogsbrand som spred sig snabbt. Branden är nu under kontroll.

– Vi har slagit ned det mesta, säger Per Johansson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Larmet inkom vid 14-tiden. Räddningstjänsten uppger att en tiotal brandenheter samt en helikopter är på plats för att bekämpa branden.

Efter drygt två timmar fick räddningstjänsten kontroll över branden som till en början spreds sig snabbt. Eftersläckningsarbetet beräknas pågå fram till 19.30, innan man lämnar över till markägaren.

– Det är ganska lugnt, vi har slagit ned det mesta. Just nu pågår eftersläckningsarbete och bevakning, säger Per Johansson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, vid 18-tiden.

Omfattande brand

Branden rasar strax norr om Karlholm i området kring Rönningarna och uppgavs till en början vara omfattande. Vid 15.30-tiden hade ett område på runt fyra fotbollsplaner drabbats.

– Vi försöker omringa den. Arbeta oss in från två håll kan man säga, sa Joakim Tapper, vid Storstockholms räddningscentral, då.

Drönarbilder från platsen. Foto: Utryckning Uppsala

Enligt räddningstjänsten är området utsatt då det är mycket torrt.

– Det är vad jag kan se och hört inte fastigheter som är i riskzonen, men det är torrt i marken med sly och buskage och så.

Foto: Utryckning Uppsala
Skogsbrand norr om Karlholm i Tierps kommun. Foto: Utryckning Uppsala
Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.