Foto: TT

Omhändertagna djur söker ägare – omgående

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen genomför djurskyddskontroller i länet och till och från måste myndigheten ta beslut om att omhänderta djur på grund av att de av olika anledningar kan riskera att fara illa. Myndigheten har nu öppnat upp en tjänst dit intressenter kan höra av sig, om de är intresserade av att ta hand om till exempel en omhändertagen hund.

Sedan i somras har länsstyrelserna ansvaret att hämta ett djur som riskerar att eller far illa hos sin ägare. Beslutet om omhändertagande kan tas utifrån djurskyddslagen.

Djur som har omhändertagits kan ofta omplaceras av till exempel ideella djurskyddsorganisationer. Även polisen har tidigare haft ett visst ansvar. I bland måste dock länsstyrelsen själv hitta nya hem till djuren.

Ny tjänst

Som ett resultat av det har Länsstyrelsen i Uppsala län nu börjat med en ny webbtjänst, dit intressenter kan vända sig om de vill ha mer information om omhändertagna djur, alternativt anmäla intresse för att ta hand om ett djur som länsstyrelsen omhändertagit.

– Just nu har vi en 8-årig blandrastik av schäfertyp som vi söker rätt hem för. Det är första djuret som vi har till försäljning. Inom kort kommer listan att fyllas på med ytterligare djur som snart är klara för omplacering, kommenterar Elisabeth Schöning, chef för Veterinärenheten Länsstyrelsen i Uppsala län, i ett pressmeddelande.

Ägare sökes

Länsstyrelsen strävar efter att de omhändertagna djuren sitter hos dem så kort tid som möjligt.

– De här djuren kan på olika sätt ha haft ett svårt eller otryggt liv, de behöver så snart som möjligt en trygg boendemiljö och en kärleksfull ny ägare. Kanske letar du efter en hund, katt eller ett sällskapsdjur till din familj?

Djuren säljs när en godtagbar köpare har hittats. Myndigheten förbehåller sig rätten att förkasta en intresseanmälan om intressenten inte uppfyller de krav som efterfrågas.

Via Länsstyrelsen hemsida kan du se vilka djur som för tillfället är aktuella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.