Veteranföreningen vill uppmärskamma de svenska insatserna i Koreakriget med ett nytt museum, som kan hamna på Polacksbacken i Uppsala. Foto: SVT / Google

Önskan om att öppna Koreakrigsmuseum i Uppsala

Publicerad

Just nu pågår diskussioner mellan Uppsala kommun och föreningen Sverige Korea Veteranerna (SKV) om att öppna ett nytt museum på Polacksbacken, tillägnat den svenska insatsen i Koreakriget.

Än är inget hugget i sten, men SKV har lämnat in en motion till kommunen om att få nyttja utrymme i de gamla barackerna på Polacksbacken. Något som DN var först med att berätta om.

Föreningens ordförande Gunnar Persson, tror att Uppsala skulle passa bra som plats för museet.

– Det passar just med koppling till Dag Hammarskjöld och Fredens hus. Sen så ligger Uppsala ganska bra till när det gäller kommunikationer. I Stockholm hade vi bara försvunnit i mängden, säger han.

Liten kunskap om Sveriges insatser i Korea

Koreakriget pågick på Koreahalvön från 1950 till 1953 då ett vapenstillestånd undertecknades. Det utkämpades mellan Nord- och Sydkorea, där Sovjetunionen och Kina stödde dem förra och USA dem senare.

Gunnar Persson tror att det finns en ganska liten kunskap bland svenskar om att Sverige också var inblandat med olika insatser i kriget.

– Man har inte talat om det så mycket som med våra andra insatser runt om i världen, men vi har varit där sedan 1950 med personal och vi är där fortfarande.

Planer för en ny typ av museum

Förhoppningen är att museet ska kunna öppna redan under 2019.

– Det är vår vision. Vi vill ha ett mer modernt snitt än andra museum och dra nytta av de digitala möjligheter som vi har i dag. Ekonomin finns, men det handlar om att få platsen. Får vi det inte i Uppsala så har vi ytterligare en plats i åtanke, säger Gunnar Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer