Elly Johansson får sällskap under tandläkarbesöket av väntjänstaren Inga-Britt Karlström

Väntjänstare sökes – behovet skriande

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt svårare att rekrytera volontärer som kan hjälpa äldre människor med vardagsbestyren. I Heby saknas hälften av de så kallade väntjänstare som skulle behövas.

Elly Johansson, 95 bor på äldreboende Liljebacken i Tärnsjö. Hon ska till tandläkaren i Heby. Till sin hjälp på resan har hon fått en så kallad väntjänstare som följer med henne, håller henne sällskap och sköter det praktiska runt tandläkarbesöket

– Det är tryggt att ha någon med sig. Jag kan inte prata för mig själv jämt, säger Elly Johansson.

Inga-Britt Karlström är frivillig på väntjänsten i och hjälper till när hon har tid och när det behövs.

– Jag känner att jag gör nytta och jag tycker om att få pyssla om gamla människor, säger hon.

Stor brist på frivilliga

Men det råder stor brist på volontärer och Heby kommun söker nu med ljus och lykta efter flera frivilliga till väntjänsten. Kommunen har ett 25-tal volontärer idag, men skulle behöva det dubbla.

– Idag händer det att vi tvingas vi säga nej, till och med till läkar- och tandläkarbesök som är så viktigt, säger Mälle Zeilon Lagerkvist, koordinator för väntjänsten i Heby kommun.

– Om ni hade dubbelt så många frivilliga. Vad skulle bli skillnaden?

– Då skulle vi kunna följa med till frisören och på bio. Ja, du hör vad kul vi får, säger Mälle Zeilon Lagerkvist.

Vill du bli volontär?

Det finns många sätt att bli volontär på. De flesta kommuner har själva volontärverksamhet eller förmedlar kontakt till organisationer man samarbetar med. Även organisationer som Röda Korset, Stadsmissionen, pensionärsföreningar och kyrkornas verksamheter organiserar volontärarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.