En Fairchild F-24, som i Sverige använts för rundflyg. Foto: Jan Forsgren/Arlanda Flygsamlingar

Arlandas bäst bevarade hemlighet visas upp

Publicerad

På lördagen kan du besöka Arlanda Flygsamlingar. I en hangar har frivilliga flygentusiaster samlat helikoptrar, flygplan och många andra föremål från det svenska civilflygets historia.

Det kallas i bland för flygplatsens ”bäst bevarade hemlighet”. Arlanda Flygsamlingar ägs sedan 1 januari 2018 av Statens Maritima Muséer. Officiellt är samlingarna stängda. Men de förvaltas av en ideell förening vilket gör att man i bland kan hålla öppet för allmänheten.

På lördag är det därför Öppet hus mellan kl. 10–14. Målsättningen är det ska bli en tradition, i samarbete med Svensk flyghistorisk förening.

– Det finns ett mycket stort intresse för civilflyg och historia i Mälardalen, säger Jan Forsgren som är ordförande i föreningen Arlanda Flygsamlingars vänner.

Planet från Gottrörakraschen

I lokalen finns 30 flygplan, bland annat ett flygplan från 1917 som är byggt i Mälardalen.

Här finns också resterna av planet Dana Viking som havererade i Gottröra 1991.

– Det finns även ett kurirflygplan som användes under andra världskriget, som också användes för att flyga charterturister till Mallorca på 50-talet, säger Jan Forsgren.

Ställ bilen

Föreningen räknar med uppemot 1 000 besökare i morgon, men det finns begränsat med parkeringsplatser.

– Jag rekommenderar att man åker med andra transportmedel än bil. Man kan sig till Arlanda med buss eller tåg och sedan ta terminalbuss Alfa. Gå av vid Radisson, därifrån är det 150 meter att gå, säger Jan Forsgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer