På bilden slutförvaret för låg och medelaktivt avfall. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oppositionen till regeringen: Fatta beslut om kärnavfallet i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

I höstas röstade Östhammars kommun ja till att bygga slutförvar för allt kärnavfall från svenska kärnkraftverk i Forsmark, det efter flera decenniers diskussioner. Men regeringen ska fortfarande ta ett slutgiltigt beslut i frågan. Nu kräver oppositionen att beskedet skyndas på, rapporterar Sveriges Radio.

– Den lokala opinionen är ju en färskvara, det är faktiskt ingenting som hindrar att ett annat fullmäktige eller till och med det här fullmäktige att ta tillbaka beslutet, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) till Ekot.

Slutförvaret av kärnavfallet ska hålla i hundra tusen år, och åsikterna går isär om huruvida tekniken är tillräckligt säker eller inte. Enligt Statliga Strålsäkerhetsmyndigheten är tekniken säker, men samtidigt anser Mark- och Miljö-domstolen att det fortfarande finns oklarheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet