Oro hos personalen – Mälartåg tar över Upptåget

Uppdaterad
Publicerad

Personal befarar förseningar och strul när Mälartåg nu tar över de tågsträckor som i dag körs som Upptåget.

– Vi har inte tillräckligt med personal och en del har sagt upp sig inför övergången, säger Anna Bergenström, ordförande på SEKO:s fackklubb på Upptåget.

Den 12 juni slutar UL, Upplands lokaltrafik, att köra Upptåget på tågsträckorna Uppsala-Sala och Uppsala-Gävle. Istället tar Mälartåg över.

Upptåget försvinner då som eget varumärke. Biljetterna som köps av UL är fortsatt giltiga på tåg såväl som bussar. Tanken är att skillnaden ska bli väldigt liten för resenärerna jämfört med i dag.

Pendling i Uppsala län

Men bytet av tågoperatör väcker stor oro hos personal som i dag jobbar på Upptågen, vilket P4 Uppland Sveriges Radio var först att berätta om. Ett hundratal medarbetare berörs.

Har strulat tidigare

En bakgrund till oron är att det varit omfattande problem med inställda tåg och förseningar sedan Mälartåg tog över tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm från SJ i december 2021.

Frida Ukmar, vd för bolaget MTR Mälartåg, förstår personalens oro men säger man gör allt man kan för att bemöta med information. MTR kommer även att prioritera de nya sträckornas punktlighet. Hon tror istället att bytet kommer att få en rad positiva följder, som att det kan bli lättare att rekrytera lokförare när man utgår ifrån Uppsala.

I klippet ovan hör du fackförbundet respektive vd:ns olika uppfattningar om vad operatörsbytet kommer innebära för resenärerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet