Oro inom universitetsvärlden efter nya utlänningslagen: ”Kan tappa spetskompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) ser med oro på vad konsekvenserna kan bli av den nya utlänningslagen. Uppsala universitets rektor är bekymrad.

– Vi riskerar att missa spetskompetens, säger Anders Hagfeldt.

Det var 20 juli förra året som utlänningslagen ändrades och det tillkom en skrivning om ”varaktig försörjning”. Praxis nu är att Migrationsverket kräver en 18 månaders anställning, från det att ansökan behandlas, för att medge ett permanent uppehållstillstånd.

Ett alldeles för tufft krav, menar Sveriges universitets- och högskoleförbund. I en skrivelse till bland annat utbildningsdepartementet skriver organisationen att Sverige varje år lägger cirka 13 miljarder kronor på forskarutbildning och att en doktorand är en investering på cirka en miljon kronor.

”Denna investering resulterar i specialistkompetens som både lärosäten, näringsliv och samhälle har behov av. Det är därför väsentligt att åtminstone en del av denna kompetens behålls i Sverige”, står det i skrivelsen.

Organisationen ser en fara i att information om det mer osäkra läget för utländska doktorander i Sverige sprider sig, och att färre talanger söker sig hit.

Vill se tryggare anställningar

Utbildningsminister Anna Ekström har läst skrivelsen från Sveriges universitets- och högskoleförbund. Hon delar uppfattningen om att Sverige ska vara en attraktiv forskningsnation, men ser inget behov av att ändra lagen.

– Däremot behövs längre, trygga anställningar inom akademin och här ser jag fram emot att ta upp en diskussion om det med universitetsvärlden.

Mer om situationen för utländska doktorander i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.