Foto: SVT

Oroande trenden: Dubbelt så många intensivvårdas

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så många patienter intensivvårdas just nu jämfört med för bara några veckor sedan. ”Det funkar inte att leva på som vanligt”, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Högst antal intensivvårdade i regionen var det 18 april (26 stycken). Efter den toppen gick det ner till, som lägst, 9 intensivvårdspatienter (14 maj).

Den senaste tiden har det börjat peka uppåt igen.

Coronaviruset i Uppsala

17 personer intensivvårdas just nu för coronaviruset. Ytterligare en patient som vårdas på intensiven misstänks dessutom vara smittad av viruset.

– Jag är orolig över att det blivit så här. Det kan mycket väl bero på att vi börjat slappna av för mycket, säger Mikael Köhler.

”Vi har ett lokalt problem”

Att först ha en topp och sedan en nedgång – för att sedan ha en uppgång igen vad gäller antalet intensivvårdade – är en trend som gör att Region Uppsala skiljer sig mot andra regioner, menar Mikael Köhler.

– Vi har ett större behov av intensivvård här jämfört med andra. Vi har ett lokalt problem och det kräver en lokal anpassning i form av en fortsatt strikt hållning till restriktionerna, säger Mikael Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet