Har fått nog. Maria Berger i Järlåsa är en av många som nu fått nog av höga hastigheter genom samhället. Trafikverket har lyssnat på de boende och ska undersöka situationen nästa år. Foto: SVT

Hastigheten sänktes från 50 till 40 – då ökade klagomålen på fartdårar i Järlåsa

Uppdaterad
Publicerad

Det är 40 kilometer i timmen som gäller på riksväg 72 genom Järlåsa, men enligt många boende längs vägen är det få som håller den hastigheten. Efter flera påtryckningar ska nu Trafikverket se över situationen.

Klippet: Här blåser fordonen förbi – Trafikverkets åtgärder förvärrade

Den är lång och rak – sträckan genom Järlåsa. Och den inbjuder till att köra över tillåtna 40 kilometer i timmen.

”Från att många kört för fort genom byn, har det senaste månaden övergått i brutalt fort och det är inte sällan det känns som att sitta intill en motorväg hemma hos oss”, skriver Maria Berger i sociala medier.

Och hon är inte ensam om att lyfta problemet med höga hastigheter genom samhället, ett problem som förvärrats sedan vägen gjordes och hastigheten sänktes, enligt Maria Berger.

– Vi sänkte hastigheten för att skydda de oskyddade trafikanterna, och flyttade kamerorna där de ger en bättre effekt. Att köra fortare än 40 kilometer i timmen är i sig ett lagbrott, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

Orolig för skolbarnen

Även om det inte har inträffat någon allvarlig olycka på senare år är Maria Berger med flera oroliga.

– Barn ska inte behöva korsa vägen under de här förhållandena. Även äldre behöver ett bättre skydd, ja, alla – både människor och djur, säger hon.

Att många hört av sig till Trafikverket har fått effekt:

”Trafikverket kommer att starta en åtgärdsvalsstudie 2021 för att se över behoven av en eventuell anpassning av vägen”, skriver myndigheten i ett svar till Maria Berger.

– Det är hoppfullt, oftast sker åtgärder när något allvarligt hänt – men jag tycker det vore bra om situationen förbättrades innan något allvarligt inträffar här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.