Enligt Uppsala kommun har omgivningen bättre koll på när de bör anmäla att ett barn far illa – vilket har gjort att antalet anmälningar har ökat. Foto: TT

Orosanmälningarna i länet ökar – har fördubblats senaste tio åren

Uppdaterad
Publicerad

Antalet orosanmälningar för barn ökar i hela Uppsala län. Enligt Uppsala kommun beror det på att personer i barnens närhet blivit bättre på att lägga märke till om ett barn far illa.

Orosanmälningarna har mer än fördubblats de senaste tio åren, och nu visar siffror att det fortsätter att öka. I Heby gjordes 97 orosanmälningar för barn fram till och med maj i år, att jämföra med 77 förra året. I Uppsala kommun har siffran ökat med 364 anmälningar.

”Allmänheten är våra ögon”

Enligt kommunen är anledningen till att anmälningarna ökar helt enkelt att personer i barnens omgivning blivit bättre på att upptäcka barn som far illa, och har bättre koll på när de bör anmäla.

– Allmänheten är ju våra ögon och öron. Det är jättebra att de anmäler, säger Katja Friberg, avdelningschef för Barn och Unga Myndighet i Uppsala kommun.

I klippet ovan kan du höra Katja Friberg berätta mer om orosanmälningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.