I och med bevattningsförbudet är det inte tillåtet att fylla sin pool eller vattna trädgården med kommunalt dricksvatten. Foto: Jens Meyer / SVT

Östhammar inför bevattningsförbud på grund av torkan

Publicerad

Östhammars kommun har infört bevattningsförbud. Det är de låga grundvattennivåerna som ligger bakom restriktionerna för dricksvattnet.

Det regn som faller den här tiden på året tas främst upp av växterna i naturen, så grundvattendepåerna – som hade låga nivåer redan i vintras – fylls inte på.

I Östhammar gäller restriktionerna från och med i dag, måndag. Kommuninvånarna bör inte vattna trädgården med dricksvatten, inte fylla pooler och badtunnor och inte heller tvätta bilar, fasader eller altaner.

Även Enköpings kommun manar till sparsamhet med dricksvattnet sedan en tid tillbaka, och ett bevattningsförbud är inte långt borta här heller.

– Vi tycker det är ett allvarligt läge och jag håller på och förbereder så att politikerna kan fatta ett beslut, troligen under maj månad, säger VA-chef Danielle Littlewood.

Tredje året med torka

Enköpings kommun har tidigare klarat låga grundvattennivåer bra eftersom staden har ett stort grundvattenmagasin.

– Men nu är det tredje året med torka och det är viktigare med ett större perspektiv, vi vill att alla ska tänka på problemet och snåla på vattnet, säger Danielle Littlewood.

Sedan tidigare har flera orter i Uppsala kommun infört bevattningsförbud, till exempel Bälinge och Skyttorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer