De paddlar kanot – och letar samtidigt efter svartbyggen

Uppdaterad
Publicerad

Har du sökt bygglov för den där bryggan eller sjöboden du byggt? Om inte bör du kanske se upp. Östhammars miljöinspektörer har sjösatt kommunens kanadensare och är på jakt efter eventuella svartbyggen.

– Det man vill ha här i kommunen är en fri och tillgänglig kust så att allmänheten kan röra sig längst stränderna, säger Eric Renman, miljöinspektör vid Östhammars kommun.

Östhammars kommuns miljöinspektörer Martin Palmqvist och Eric Renman, för dagen i Gräsö skärgård är på jakt efter tänkbara svartbyggen. Det är inte tillåtet att bygga fritt, det sätter strandskyddslagstiftningen stopp för. En lagstiftning som även ska skydda flora och fauna.

– Det är en rikare flora och fauna i strandzonerna. Där blir det till exempel mer blandad vegetation, säger Eric Renman.

Östhammars kommun har omkring 1 000 öar och 4 000 kilometer kust. Tillsyn från vattnet sker i kommunens egen kanadensare, och kommer så småningom även att omfatta kommunens insjöar.

Uthuggningar vanligast

Det går att söka dispens i efterhand för sitt bygge men yttersta konsekvensen kan bli att man får riva sitt bygge. Då tillkommer även en tillsynsavgift på 6 000 kr. Skulle du vägra riva bygget kan du få betala stora byggsanktionsavgifter därtill. Kommunen har möjlighet att ta hjälp av kronofogden.

Vad letar ni efter?

– Det är fristående byggnader, det kan gälla bryggor, båthus och sjöbodar. Något som är relativt vanligt är utsiktshuggningar och det är inte heller tillåtet eftersom det är en förändring av naturen, säger Eric Renman.

Detta är strandskyddet

Strandskyddet är ett generellt områdesskydd vid hav, sjöar, vattendrag och öar i hela landet. I allmänhet gäller det 100 meter inåt land och lika långt ut i vattnet från strandlinjen, men skyddet kan vara utökat genom särskilt beslut upp till 300 meter både inåt land och ut i vattnet.

Syftet med strandskyddet är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv, såväl på land som i vatten.

Strandskyddet innebär till exempel att det är förbjudet att:

• Bygga nytt.

• Ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de inskränker allmänhetens tillgång till stränder.

• Utöka sin så kallade privata zon/hemfridszon på mark som är tillgänglig för allmänheten (genom att till exempel ställa ut utemöbler, anlägga gräsmattor eller rabatter).

• Gräva eller förbereda byggnationer.

• Uppföra anläggningar eller anordningar (till exempel bryggor, pirar, vägar och parkeringsplatser) i ett område som annars är tillgängligt enligt allemansrätten.

• Ingreppen får inte heller väsentligt förändra livsvillkoren för djur och växter. Man får inte utföra muddring eller fälla mer än enstaka träd, om inte detta tillåtits i enlighet med till exempel miljöbalken.

Källa: Strandskyddsdelegationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.