Foto: SVT

Östhammar storsatsar på ny skola – största investeringen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det är trångbott i Östhammars skolor, och Frösåkersskolan är sliten. Därför är den nya skolan med plats för 600 elever efterlängtad. Ungefär en kvarts miljard satsar kommunen på bygget – den största investeringen som kommun gjort.

Det mullrar från en grävskopa innanför det inhägnade området bredvid Frösåkersskolan. Betongplintar sticker upp lite här och var på området och snart ska grunden gjutas. Rektorn på Frösåkersskolan, Håkan Blom, berättar att han fått frågan om det inte är jobbigt att arbeta med störande ljud utanför fönstret. Men att det är det förnekar han bestämt.

– För mig är det som ljuv musik. Det är beviset på att det går framåt, säger Håkan Blom och pekar på fönstren på Frösåkersskolan som hänger på trekvarten.

Foto: SVT

Byggs flexibelt

Innan byggprocessen drog i gång har skolansvariga fått tycka till hur den fysiska miljön kan stödja undervisningen. För säkerhets skull byggs det flexibelt så att klassrum ska kunna förändras med nya forskningsrön.

– Vi tror inte att det bästa pedagogiska undervisningslokalerna är uppfunna ännu, och då vill vi ha möjlighet att ändra om, säger Håkan Blom och visar upp en modell av en kubliknande, vit skolbyggnad i tre plan.

Nästa steg i bygget av nya skolan i Östhammar; att lägga grunden. Foto: SVT

Ella Holmberg går i sjuan och kommer att gå ut grundskolan i den framväxande byggnaden som ska stå klar till jul nästa år.

– Jag kommer inte sakna de långa korridorerna, säger hon.

Frösåkersskolan är 106 meter lång, och huskropparna förbinds med smala korridorer.'

– Som att löpa gatlopp för eleverna. Med den nya skolan får vi chansen att bygga upp något nytt, säger Håkan Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.