Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör hur Vänsterpartiet vill lösa frågan om kvotflyktingar i Östhammars kommun. Foto: SVT/Antonios Antoniadis/Johan Nilsson/TT

Östhammar vill bryta mot lagen – säger nej till kvotflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Styret i Östhammars kommun har bestämt att inte ta emot kvotflyktingar och nyanlända inför 2024. Beslutet strider emot lagen och väcker ilska hos oppositionen. Men tillbakavisandet gäller inte alla flyktingar.

Varje år beslutar länsstyrelsen om antalet flyktingar som varje kommun i landet ska ta emot. Sedan 2019 har Östhammars kommun tagit emot flest antal i hela länet, förutom Uppsala kommun. Detta vill styret i Östhammar nu sätta stopp för.

– Vi har tagit emot oproportionerligt antal många kvotflyktingar. De flesta har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och blir en belastning för samhället. Därför säger vi nu nej, säger Ylva Lundin (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Östhammar.

Ukrainska flyktingar undantagna

Beslutet gäller dock inte alla flyktingar. De ukrainska krigsflyktingarna kommer fortfarande vara välkomna till kommunen.

– De som kommit från Ukraina har snabbt hittat arbete och blivit en del av samhället. Det krävs inte lika mycket från kommunen att hantera flyktingar därifrån, säger Ylva Lundin.

”Vår skyldighet”

Från oppositionen höjs kritiska röster till beslutet. Ett av partierna som inte är överens med styret är Vänsterpartiet.

– Flyktingar kommer hit och då är det vår skyldighet att ta hand om dem. Vi måste ha en fungerande integration, men det är inte rätt väg att gå att säga nej till alla, säger Pernilla Grahn (V), gruppledare.

SVT har varit i kontakt med Migrationsverket som berättar att ett brott mot lagen om nyanlända invandrare för bosättning i nuläget inte innebär sanktioner. Det är dock inte självklart att Östhammar kommun slipper undan konsekvenser.

Tjänstefel utreds

I Skåne vägrade Staffanstorps kommun att ta emot kvotflyktingar under 2022. Enligt vad SVT erfar är det den enda kommunen i Sverige som tidigare gått emot bosättningslagen. Beslutet uppmärksammades och sedan sommaren 2023 utreder åklagare de ansvariga politikerna i styret för tjänstefel.

Länsstyrelsen har beslutat att Östhammar ska ta emot 11 flyktingar 2024.

I klippet: Hör varför styret i Östhammars kommun kommer att bryta mot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.