Väntetiden är lång för uppkörning. Foto: TT

Svårt att få uppkörningtid i tider som dessa

Publicerad

Att förväntansfulla körskoleelever får vänta i långa köer till uppkörning är ett problem som Trafikverket år efter år tampas med. En ovanligt tidig högsäsong ska nu bekämpas med mer personal.

Förra året genomfördes drygt 8800 uppkörningar i länet och flera gånger under året var trafikverkets uppkörningsinstruktörer fullbokade, eller så fanns det bara ett fåtal platser lediga.

Normalt så brukar våren vara den period då det är extra viktigt att vara ute i god tid. Men den senaste tiden har det utfärdats fler körkortstillstånd än vanligt.

– Redan i november kunde vi se att platserna började bokas upp, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket.

En högre bemanning ska motverka köerna

Trafikverket kraftsamlar däremot lokalt i Uppsala för att motverka köerna. Hitintills har man tillsatt två nya tjänster, och fler är på väg.

– Vi har tre till som ska in i arbetet, det senaste året så har vi i princip dubblat vår bemanning, säger Jan Einarsson, chef på trafikverket i Uppsala.

”Den som kör upp måste planera”

Anledningarna till köerna är flera. Jan Einarsson på trafikverket menar dock att en av orsakerna är att vissa behöver göra många uppkörningar iannan man lyckas. Och han menar också att delar av ansvaret till att hålla köerna nere ligger hos den som ska köra upp.

– Många som upplever att det är långa köer är de som inte har någon framförhållning. Planerar du in i förväg när du vill ta körkort så slipper du ju också vänta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer