Se när räven kommer riktigt nära familjen Dalqvists fönster. Foto: Nette Dalqvist

Här kommer nattgästen ovanligt nära – dyker upp varje kväll

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Dalqvist i Storvreta har fått en återkommande gäst om nätterna. Räven, som de kallar för Ruben, är ovanligt närgången och vilar ofta på deras uteveranda.

– Han kommer och hälsar på en stund varje kväll, berättar Nette Dalqvist.

Hon har flera gånger lyckats filma räven inifrån huset, och ibland knackar den till och med på fönstret. Inte ens familjens hund verkar avskräcka räven.

– Jag tror att han är en ungräv som är nyfiken och inte har omdöme att vara rädd. Vi är noga med att inte ge honom mat eftersom vi vill att han ska lära sig att klara sig själv, berättar Nette.

Finns risker

Hon känner sig inte orolig då hon menar att räven inte visat några tecken på skabb. Men enligt viltvårdaren Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, kan det finnas anledning till försiktighet.

– Rävvalpar är ganska oskygga. Jag förstår att det är gulligt, men på lång sikt kan det ställa till problem. Om man matar dem så kan de komma tillbaka och kanske ge sig på grannens höns eller kaniner. Det finns också en risk att de drar in skabb, säger han.

I klippet ser du några av de nattbesök som Nette Dalqvist lyckats fånga på film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.