Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillsammans med över 30 studenter blev Adrian Dubois sjuk efter studenten i Tierp. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Privat

Misstänkta matförgiftningen i Tierp utredd – tros ha varit ”vanlig magsjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett dygn efter att eleverna på Högbergsskolan i Tierp firat studenten blev många av dem sjuka med feberfrossa och illamående. Kommunen har nu utrett händelsen, som först misstänktes vara matförgiftning.

– Det är klart att vi tog det på allvar, säger Fredrik Holmgren, kostchef vid Tierps kommun.

Det var tidigare i juni som en av de nyblivna studenterna, Adrian Dubois, berättade om magsjukan för SVT Nyheter Uppsala.

– Många har kräkts och haft feber, sa han då.

Anledningen till att eleverna blev sjuka misstänktes vara den lunch som de blev serverade under studentdagen.

– Vi åt kyckling och potatis. Eftersom det är över 30 personer som blivit sjuka samtidigt tror vi att maten var dålig. Vi märkte ingenting då, men på bilderna ser kycklingen ganska rå ut, berättade Adrian Dubois.

”Under utredning”

Linda Gagner, rektor på Höbergsskolan, beklagade händelsen och berättade initialt att man inlett en utredning. Regionens smittskydd ska ha kopplats in, samtidigt som prover på den serverade maten skickades för analys.

Nu meddelar Tierps kommun att det i stället var en ”vanlig magsjuka” som var boven i dramat. Enligt analyssvaren ska matens kvalitet ha varit ”tillfredsställande”.

– Det är klart att vi tog det på allvar. Ett sådant här stort utbrott är väldigt ovanligt och vi vidtog direkt nödvändiga åtgärder för att gå till botten med orsaken, säger Fredrik Holmgren, kostchef vid Tierps kommun, i ett pressmeddelande.

I klippet: Hör Adrian Dubois berätta om den misstänkta matförgiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.