Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hur säkert tycker cyklister att det är på Uppsalas gator? Marika Wikner Markendahl är en av de som tycker till. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Transportstyrelsen: Över 400 skadade cyklister i Uppsala förra året

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Transportstyrelsen visar att i snitt har över 300 cyklister skadat sig per år i Uppsalatrafiken de senaste fem åren.

De allra flesta olyckorna sker på gång- och cykelbanor och i majoriteten av fallen handlar det om lindriga skador.

Dag Hammarskjölds väg, Svartbäcksgatan och S:t Johannesgatan är gatorna med flest olyckor. Men närmare en tredjedel av olyckorna saknar dock helt uppgift om var i Uppsala de skett, och siffrorna från Transportstyrelsen är inte heltäckande.

Singelolyckor vanligast för cyklister

Siffrorna gäller både cyklister och elsparkscyklister och mest frekvent förekommande är singelolyckor.

– Att många är singelolyckor beror mycket på att man halkar – cykeln tas fram innan sanden är upptagen. Dessutom har vi har ganska många som cyklar onyktra vilket är ett ganska stort problem, säger Ingrid Lembke von Schéele, enhetschef trafik, planering och mobilitet Uppsala kommun.

I klippet: Hör vad kommunen gör för att få ner antalet olyckor och vad cyklister tycker om att cykla i Uppsala.

Antal skadade cyklister per år i Uppsala

2019: 176

2020: 155

2021: 384

2022: 469

2023: 408

I statistiken är både cyklister och elsparkscyklister inkluderade och siffrorna är inrapporterade av polis och sjukvård.

Fotnot: År 2021 ändrades lagstiftningen och sjukvården fick nya rutiner för att rapportera in olyckor. Därför sker en ökning därefter.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.