Visa alla (3)

Övergödd fjärd ska räddas med järn

Publicerad

Kan järn och rost vara lösningen på övergödning. Den frågan ställer sig forskarna i ett experiment som just nu pågår i Östhammar.

Granfjärden i Östhammar är en av de mest övergödda skärgårdsvikarna längst hela svealandskusten. Fjärden ligger innanför Östhammarsfjärden och utmärker sig genom att vara en grund och innesluten vik.

Framför allt är det fosfor som ligger i bottensedimentet som driver på algblommningen.

– Det är orsakat av dålig rening och utsläpp till vattnet. En annan orsak kan vara att det läckt in övergödning från Östhammarsfjärden som sedan länge är i ganska dåligt skick, säger Emil Rydin, som är projektledare på stiftelsen BalticSea2020.

Granfjärd. Foto: SVT

Fosfor kan vara svaret

Nu jobbar forskarna med att försöka binda den fosfor som finns i bottensedimentet genom att tillsätta järn. 

Emil Rydin är projektledare på stiftelsen Baltic sea 2020.

– Järnet man tillsätter till botten bildar rost, lite förenklat och det binder fosforn väldigt bra i botten, säger Emil Rydin.

Varför behöver man binda fosforn i botten?

– Annars finns den tillgänglig i vattnet som näringsämne.

Arbetet är ett samarbete mellan stiftelsen BalticSea2020 och Östhammars kommun. Experimentet är en fortsättning på projektet Levande kust.

Tidigare har man med framgång renat Björnöfjärden på Värmdö med en aluminiumlösning. Nu gör man ett försök att åstadkomma något liknande i Granfjärden, men med en annan metod.

– Med att tillsätta järn hoppas vi att få fosforn att bindas till bottnarna och då inte längre driva algblomningarna, säger Emil Rydin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer