Översvämningen har öppnat upp för nya transportmöjligheter. I Uppsala kan man nu mer färdas med gummiring. Foto: SVT

Stora översvämningar över hela Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14.50-tiden inkom ett larm om en översvämning utomhus under järnvägsbron i Uppsala, på Strandbodgatan. Det är ett av flera larm som kommit in under dagen kring översvämningar och vattenskador i Uppsala.

– Det är översvämningar framför allt i gångarna under stationen, så det är svårt att ta sig till och från spåren. Dessutom har det varit flera personer på spåren för att gena, så ordningsvakterna har haft fullt upp med det, säger Linda Korsvall, presskommunikatör på Trafikverket.

Alla tåg går, men översvämningen gör att det förekommer förseningar på mellan fem och 15 minuter på vissa avgångar, enligt Trafikverket.

Även Akademiska sjukhuset i Uppsala drabbades av översvämningar och sjukhusets sterilcentral svämmade över och är i obrukligt skick.

– Alla akuta operationer och morgondagens operationer är säkrade för de instrument som behövs till de operationerna var flyttade till operationssalarna. Om vi däremot inte lyckas få sterilcentralen i funktion så kommer vi vara tvungna att begära hjälp från andra sjukhus. Vi vet nämligen inte hur lång tid det kan ta, säger Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap på sjukhuset.

Risk för att operationer flyttas fram

Han säger att de operationer som genomförs under sommaren rör allvarliga sjukdomar eller akuta fall.

– Vi vill absolut inte behöva stryka några operationer, för de flesta rör allvarliga sjukdomar. Det kommer klarna i morgon, säger Claes Juhlin.

Det har även inkommit larm om vattenskador vid Centralbadet och i en byggnad vid Rosendal i Uppsala. Det är dessutom stora vattenmängder på flera platser.

– Man får ta det lugnt och försiktigt på vägarna och hålla nerverna i styr så att det inte uppstår några olyckor. Om du kör bil så vänd inte på konstiga ställen, säger Per Bjurström som är RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Översvämning i Forumgallerian

Forumgallerian har också påverkats av översvämningar.

– Det är enorma mängder vatten som har kommit in i gallerian och vi har fått stänga för att ta hand om det, säger Eva Troell som är marknadsområdeschef för Atrium Ljungberg.

Det var vid 15-tiden som Forumgallerian i centrala Uppsala fick stänga eftersom det ska ha kommit in vatten från Forumtorget och andra håll.

– Just nu tar vi hand om det mest akuta och flyttar på saker, suger ut vatten, torkar och ser över de mest kritiska punkterna, säger Eva Troell.

”Det har varit kaos”

De stora mängderna vatten har gjort att söndagen blev hektisk för polisen.

– Det har verkligen varit kaos. Det har varit översvämningar och träd över vägarna som har skapat trafikkaos. Det har varit otroligt stora vattenmängder, men nu börjar det lugna ner sig, säger Stina Hård af Segerstad, presskommunikatör på polisregion Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.