Skridskoåkning i skogsbrynet hör till ovanligheterna. Foto: Magnus Hellström/SVT

Översvämning skapar unik skridskoåkning

Publicerad

Är du sugen på att åka skridskor över åker och äng? Då har du chansen nu. Översvämningen i Storån i kombination med den kylan som varit, skapar möjlighet till en unik skridskoupplevelse.

Isläget för skridskoåkare är mycket bra i Uppland för närvarande. I synnerhet runt Uppsala säger isspanaren Jan Örberg från Östhammars Skrinnare.

– Kommer vi lite längre norrut så har det kommit snö som kärvat till isarna något. Söder om stockholm är det inte bärigt på många ställen, men här runt Uppsala är det kanonläge, säger han.

Skridskotur över åker och äng

Den kyla som varit och avsaknaden av snö har gjort isarna, framför allt runt Uppsala åkvänliga. SVT var med på en ovanlig tur där markerna runt Långhundraleden öster om Knivsta översvämmats och sedan frusit till is. En skridskotur som gick över åker och äng, bokstavligt talat.

– Här är vi inne bland träden och gärdsgårdsstängsel och åker, det är helt fantastiskt. Det är väldigt sällan man kan åka här. Själv har jag bara åkt här en gång tidigare och det var 10 år sedan, säger Jan Örberg.

Från vänster: Sune Mårtensson, Friluftsfrämjandet i Knivsta, Jan Örberg, Östhammars skrinnare, Palle Ander, Friluftsfrämjandet i Knivsta (hjälmen Foto: SVT

Säkerheten är viktig

Ger du dig ut på naturisar är det förstås viktigt att tänka på säkerheten: ryggsäck med ombyte, säkerhetslina, isdubbar och ispik är basutrustning, och att åka med sällskap. För dig som tvekar att ge dig ut på naturis rekommenderar Jan Örberg att gå med i någon klubb som arrangerar skridskoturer.

– Då kan man få besöka en massa olika sjöar och inte bara plogade banor. Att åka på naturis är en helt anna upplevelse, säger Jan Örberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.