Mathilda Pettersson, Evelina Önnegren och Lisa Fagerlind driver frågan och vill kunna springa ut från den berömda ekporten på studentdagen. Foto: SVT

Oviss studentdag för Katte-eleverna – vill springa ut från ekporten

Uppdaterad
Publicerad

Elever vid Katedralskolan befarar att den kommande studentdagen är hotad då det inte ser ut att bli något utspring vid den traditionella ekporten. Det är renoveringen av skolan som hotar traditionen.

– Vi blev lovade att få springa ut där när vi började i ettan, säger Evelina Önnegren, elev i årskurs 3 vid Katedralskolan.

Renoveringen av den äldre delen av Katedralskolan startade 2016, och den har bidragit till att eleverna har fått gå i den östra delen av skolan under tiden. Något som eleverna menar att de har kunnat se bortom såvida de får ha sitt utspring från den berömda ekporten.

– Vi fick höra att ”ni får gå på Östra delen men det lönar sig i slutändan, eftersom ni får springa ut från den berömda ekporten”. Vi blev lovade det i ettan, säger Evelina Önnegren.

Men nu när renoveringen pågår kan planerna stoppas.

– Att få springa ut från den hade varit jättekul för då hade man kunnat se bortom det jobbiga som varit under åren, säger hon.

Skolledningen har föreslagit en lokal de kan springa ut från men de anser att det är för liten gård utanför för alla föräldrar och släkt att få plats på.

”Jag har inte lovat något”

Rektorn vid Katedralskolan menar att hon inte har lovat någonting, och att det hade varit omöjligt att göra under så lång tid i förväg när de började i ettan.

– Jag sa att min förhoppning är att vi kan springa ut från ekporten, men jag vet att jag inte kan lova något som har att göra med bygg tre år framåt, säger Helene lagerquist.

Hon menar även att hon tycker det är positivt att eleverna är engagerade.

– Jag tycker att det är roligt att de anser att detta är viktigt, eftersom det betyder att de gillar sin skola väldigt mycket, säger hon.

Ett klart besked om var eleverna kan springa ut bör bli i slutet av april, alternativt i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.