Sjöräddningssällskapet kommer att medverka i övningen Havsörn 2019. Bilden är tagen vid en annan övning i Öregrund i våras. Foto: Sjöräddningssällskapet RS ÖregrundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Havsörn söker frivilliga till evakueringsövning på Gräsö

Publicerad

I oktober inträffar det som ingen vill ska hända: en kärnkraftsolycka på Forsmark. Den kan får allvarliga konsekvenser såväl för naturen som för invånarna i området, och det är de boende närmast kärnkraftverket som måste evakueras först.
Det är scenariot för den övning på Gräsö som man nu söker frivilliga till.

– Målet med övningen är att öka kunskapen i den inre beredskapszonen och höja kunskapen hos allmänheten, säger Gudrun Orava, kriskommunikatör vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Man kommer att behöva mellan 50-100 frivilliga till övningen som går under namnet Havsörn 2019, men trots att man i nuläget fokuserar på att hitta personer boende på Gräsö i Östhammars kommun så välkomnar man alla som vill att söka.

– Ju fler personer som anmälar sig, desto mer realistisk kommer övningen att bli. Sedan kommer vi göra en bedömning över vilka som kommer att få delta, poängterar hon.

Gräsöbor evakueras till Öregrund

Övningen hålls den 24 oktober, men detaljerna kring själva scenariot är fortfarande inte offentliga.

– I nuläget kan vi inte säga exakt vad som kommer att hända, men vi tittar på olika typer av scenarion. Men jag kan berätta att det är någon typ av larm som kommer att gå och där delar av Gräsö kommer att behöva evakueras till Öregrund.

”Ska sitta i ryggmärhen.

Förutom civila kommer det finnas ett flera aktörer på plats såsom polisen, frivilliga organisationer, Länsstyrelsen, Trafikverket, Kustbevakningen och Sjöfartsverket.

Förhoppningen med övningen är att samtliga aktörer ska vara förberedda inför en eventuell evakuering.

– Ju mer du övar, desto bättre blir du på det du gör. Därför är det viktigt att träna på att göra detta så bra som möjligt i ett normalläge. Då sitter det i ryggmärgen om det skulle bli en riktig evakuering i framtiden.

Mer om kärnkraftsövningen

Visa

Det finns tre kärnkraftslän i Sverige: Uppsala, Kalmar och Hallands län.

Vartannat år genomförs en kärnkraftsövning i något av de tre länen och vart sjätte år är det Uppsala läns tur att öva.

Mellan den 23 och 24 oktober kommer en stor simuleringsövning att pågå under totalt 36 timmar, mellan kl.07 och 14.

En del av övningen kommer att vara öppen för allmänheten med fokus på de boende på Gräsö i den inre beredskapszonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer