Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ozon ska rena tusentals Tierpshushålls vatten

Ozon ska rena tusentals Tierpshushålls vatten

Uppdaterad
Publicerad
Som ett av de första reningsverken i Sverige ska nu anläggningen i Tierp börja rena avloppsvattnet från läkemedel. Det är en ny teknik med ozonrening som snart skall rena avloppsvattnet från 8 500 hushåll.

I Tierp är arbetet snart klart och den nya ozonreningsverket redo att tas i bruk. Här ska 3 500 kubikmeter avloppsvatten renas varje dygn, från läkemedelsrester som annars följer med ut i avloppet.

– De mediciner vi äter och som inte tas upp av kroppen kissar och bajsar vi ut, säger Jörgen Johnsen, va-chef på Tierps energi- och miljö. 

Runt 8 500 hushållsavlopp från Tierp, Örbyhus och Tobo ska få sitt avloppsvatten renat från läkemedelsester.

– Vår vision är ett hållbart Tierp, säger Tomas Ulväng, vd för Tierp Energi & Miljö.

Mycket rinner ut

De allra flesta reningsverk i Sverige klarar inte av att rena läkemedelsrester och varje år rinner uppskattningsvis sju ton läkemedelsrester ut i våra vattendrag. Det enligt en beräkning gjord av Högskolan i Kristianstad i Luskaprojektet.

– Vi har indikationer på att kan bli beteendeförändringar hos djur. Att fiskars lekmönster eventuellt kan påverkas och vi ser att det sker hormonpåverkan på fisk som då kan få svårt att fortplanta sig, säger Maximilian Lüdtke, handläggare på Naturvårdsverket.

11,6 miljoner har investeringen kostat men 90 procent finansieras med pengar från Naturvårdsverket. Tierp blir nu det tredje ozonreningsverket som tas i bruk i Sverige.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer