Palestinierna på väg mot Rosenbad

Uppdaterad
Publicerad

Efter två veckor av protester har nu palestinierna som sittstrejkat på Vaksala torg börjat gå mot Rosenbad.

Palestinierna, varav vissa har varit i Sverige i flera år, har i två veckor sittstrejkat för uppehållstillstånd. Nu har palestinierna rest sig och börjat gå de sju milen till Rosenbad, där de vill träffa regeringsrepresentanter.

– Vi vet att den här marschen kan komma att påverka vår hälsa men vi måste göra det för att uppmärksamma politikerna på hur Migrationsverket behandlar oss, säger Mohamad Al-Masri, en av de asylsökande som sittstrejkat.

”Svenska folket kommer ställa sig bakom oss”

Tidigare i veckan meddelade migrationsverket att man inte tänker frångå den ordinarie processen, för att palestiniernas ärenden ska hanteras snabbare.

Hur ser ni på att Migrationsverket redan sagt att sådana här aktioner inte påverkar deras arbetssätt?

– Om inte två veckors sittstrejk och den här marschen påverkar så går vi till hungerstrejk. Och jag tror inte att det gynnar dem. Svenska folket kommer att ställa sig bakom oss och då måste vi kunna påverka. Då uppfattas nog Migrationsverket som omänskliga, säger Mohamad Al-Masri.

Vädjar till statsministern

Igår skickade de ett brev till statsminister Stefan Löfven (S), migrationsminister Morgan Johansson (S) och utrikesminister Margot Wallström (S), där de vädjar om att få stanna i Sverige. I brevet står det bland annat:

”Vi har nu gått till fots från Uppsala till Rosenbad, i Stockholm, i hopp att ni vill hjälpa oss. Vi lämnar över vårt brev som vädjar till er humanistiska känsla och samvete att bevilja oss rätten att stanna och leva i fred i Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.