Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är hänsynslöst att låta ett litet barn svälta så länge”, säger åklagare Moa Blomqvist utredningen. I klippet kommenterar hon utredningen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Treårig flicka svalt till livshotande tillstånd – par åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Paret som drev ett familjehem i Uppsala åtalas misstänkta för att ha låtit en då treårig flicka som var placerad hos dem svälta under en längre tid – till den grad att hon hamnade i ett livshotande tillstånd.

Familjehemsföräldrarna misstänks för synnerligen grov misshandel.

I juni förra året kom en då treårig flicka in till Akademiska sjukhuset där det senare visade sig att hon var kraftigt undernärd. Flickan ska under en längre tid ha fått så lite näring att hennes kropp försatts i svält – och när hon sedan fått mat drabbades hon av så kallat ”refeeding syndrom”.

”Inte gett henne mat”

Polisen kontaktades och en omfattande utredning inleddes, som nu resulterat i att de två Uppsalabor som drev familjehemmet flickan var placerat i åtalas misstänkta för synnerligen grov misshandel. Båda nekar till brott.

– Det rör ett väldigt litet barn, hon är familjehemsplacerad och har sin trygghet hos de här personerna. Att då låta henne svälta är hänsynslöst anser jag, säger åklagare Moa Blomqvist.

Utredningen, som är på 1 500 sidor, har tagit tid då det krävts flera läkarutlåtanden för att fastställa att flickan inte lidit av andra åkommor som kan förklara att hon gick ned i vikt.

– Det här är första gången man sett ”refeeding syndrom” hos ett barn i Sverige som inte har någon annan sjukdom, säger Moa Blomqvist.

Matrestriktioner i förskolan

Flickan ska under tiden hon varit placerad hos paret gått deltid i förskola, där hon fått ett mål mat om dagen. Det var också förskolan som larmade socialtjänsten om att flickan inte verkade må bra.

– I förskolan har hon, i enlighet med familjehemmets önskemål, bara fått ta två portioner. I förhör har flickan inte berättat så mycket, bara att hon inte haft det bra, säger Moa Blomqvist.

Den misstänkta kvinnans advokat Esra Akay Ranestål:

– Hon har hela tiden förnekat brott, och har mått hemskt dåligt efter att ha bli anklagad för det här. Målsäganden har fått mat och de har ätit tillsammans i familjen, så min klient har inte orsakat någon svält eller undernäring.

Mannen åtalas även för grov misshandel genom att han ska ha slagit flickan på handen – så pass hårt att hon fick en fraktur.

– Han är förtvivlad och förnekar brott å det bestämdaste, han har inte haft någon annan intention än att behandla flickan väl. Och det har man gjort. Ingen har påtalat att flickan haft någon näringsbrist, säger mannens advokat Mats Axén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.