Foto: SVT

Delar av paradgatan blir dubbelt så dyr

Uppdaterad
Publicerad

Paradgatans sista etapp vid Vaksala torg blir dyrare än vad det var tänkt. Dessutom är arbetet ett halvår försenat. Det upprör handlarna på gatan.

I en lägesrapport från september konstaterar kommunen att kostnaderna för den sista etappen nära Vaksala torg kommer att landa på 11 miljoner istället för de fem miljoner som paradgatan fått i budgeten för för två år sen.

Den högre kostnaden beror bland annat på att man stött på okända el- och vattenledningar i marken.

– Budgeten sattes 2015 och då hade vi inte med alla parametrar. Det gäller främst busshållplatsen som blev större än vad som var tänkt i ett tidigt skede. Vi har haft ett antal överraskningar. Dessa kostnader fanns inte med vid ursprunglig budgetering, skriver Michael Eriksson, avdelningschef gata, park och natur i ett mejl till SVT Nyheter Uppsala.

Ett halvår försenat

Allt skulle ha varit klart i juli, men fortfarande ett halvår senare är paradgatan inte helt klar. Trafikljus saknas och grävarbeten på tvärgatorna är inte färdiga. Det utdragna arbetet har betytt trafikproblem och gjort det svårt för handlarna.

– Informationen har varit usel, säger Johan Gestblom, frisör på Vaksalagatan.

– Det kunde har skötts mycket bättre, för jag har förlorat massor. Det är en jätteinvestering för mig. Men det är ju inte roligt för skattebetalarna heller. Det finns ju annat att lägga pengarna på, säger Jessica Eriksson, butik- och caféägare på Vaksalagatan.

År 2020 väntas hela paradgatan vara klar. Då ska kvarteret Sivia torg och det nya kommunhuset vara färdigbyggda.

Uppdatering: I en sen kommentar till SVT Uppsala vill Uppsala kommun förtydliga att den egna prognosens uppgifter är missvisande och att det inte rör sig om en fördubbling av kostnaderna. Däremot medger de en kostnadsökning på flera miljoner kronor.

Uppdatering 19 dec: Stadsbyggnadsförvaltningen uppger att de totala kostnaderna för paradgatan 2013-2017 landade en miljon över budget. Kostnaden blir 43,2 miljoner kronor. Budgeterat var 42,2 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.