Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraterna anser att Sverige bör hjälpa flyktingar från Ukraina. Foto: Antonios Antoniadis/SVT/Anders Wiklund/TT

Alla partier vill hjälpa flyktingar från Ukraina: ”En del av Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas inställning till krigsflyktingarna från Ukraina har debatterats i kommunfullmäktige. Partierna är enade och kommunen har inrättat ett beredskapskansli som står redo om Sverige skulle behöva ta emot många flyktingar.

– Det handlar om människor i vårt närområde, då är det självklart att Sverige ska hjälpa, säger Kent Kumpula (SD), gruppchef.

Samtliga partier i Uppsala kommun anser att Sverige bör ta emot flyktingar från Ukraina. Detta gäller även Sverigedemokraterna som säger ja till EU:s planer på flyktingmottagande. Partiet har dock tidigare på ett nationellt plan deklarerat via sin hemsida att ”Sverige är fullt” och att insatserna bör ske på plats i Ukraina. Liberalerna välkomnar Sverigedemokraterna i Uppsalas inställning i frågan – men med viss försiktighet.

– Vi är glada att Sverigedemokraterna är positiva till flyktingarna. Men vi ska komma ihåg att den här rätten ska gälla alla krigsflyktingar – vi kan inte göra skillnad på flyktingar och flyktingar, säger Jennie Claesson (L), kommunalråd.

– Vi tycker det är rätt att göra skillnad beroende på hur långt bort ifrån man kommer, säger Kent Kumpula (SD).

I klippet: Hör mer om Sverigedemokraternas inställning i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet