Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten larmades till Akademiska sjukhuset under onsdagseftermiddagen efter att en patient haft med sig ett giftigt ämne i en flaska. Foto: Utryckning Uppsala

Patient hade flaska med explosivt ämne – räddningstjänst larmades till Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

En patient anlände till Akademiska sjukhuset med en flaska innehållandes ett ämne som både är giftigt och explosivt. Men räddningstjänsten uppger att det inte är någon fara.

Det var strax innan klockan 15 som räddningstjänsten larmades till Akademiska sjukhuset. Det efter att en patient som kommit in med ambulans haft med sig ett vit pulver i en flaska.

– Det var en flaska så kallad Natriumazid som är explosivt. Man visste inte vad man skulle göra med och då kontaktade man oss på räddningstjänsten, säger Tobias Åkesson, ledningsbefäl.

Natriumazid – dödlig vid förtäring

Räddningstjänsten säkrade ämnet och förseglade det i en plastpåse och vid 15.30-tiden höll man på att avsluta insatsen.

– Det har inte läckt ut något och det har inte varit någon fara för personalen på sjukhuset, säger Tobias Åkesson.

Polis är på plats vid sjukhuset och utreder eventuella brott.

– Vi kan inte säga mer än så i nuläget, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén Svalbro.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bildar Natriumazid en mycket giftig gas om den kommer i kontakt med syra. Den är även dödlig vid förtäring och mycket giftig för vattenlevande organismer.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.