Slöjd, dans och andra kulturaktiviteter ska skrivas ut på recept. Foto: TT

Patienter får kultur på recept

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som har utbredd smärta eller lider av psykisk ohälsa kan bli ordinerade olika kulturaktiviteter som botemedel.

I tio veckor under hösten kommer verksamheten att genomföras vid vårdcentralerna i Örsundsbro och Gottsunda. Där kommer alltså vissa patienter, som riskerar att bli sjukskrivna, att erbjudas kultur på recept.

– I flera olika landsting har man provat det här och sett positiva resultat. Vi vill ha en liknande försöksverksamhet för att se om det är något vi också ska satsa på, säger kulturstrategen Pia-Marit Ekström.

Musik, slöjd och dans

Landstingets kulturenhet har utformat försöksverksamheten, och det är redan klart hur de aktiviteter som patienterna kommer att ordineras ska se ut.

– Det blir musik, slöjd, dans och film. Och det blir en kombination av att dels titta på kultur, och dels att prova själv, säger Pia-Marit Ekström.

”De har mått bättre”

De två vårdcentralerna har valts ut utifrån att de själva visat intresse att medverka i försöket, och om resultatet blir lyckat kan det bli aktuellt med en fortsättning under våren.

– Deltagare i andra landsting har mått bättre efter att ha varit med på kultur, inte alla, men flertalet har uppskattat sin hälsa bättre, haft ett bättre allmäntillstånd.

500 000 kronor kommer satsas på landstingets försök att ge patienter kultur på recept.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer