Pelle Svanslös firar 80 år på lördag. Foto: SVT

Pelle Svanslös 80 år – firades stort i ”katternas stad”

Uppdaterad
Publicerad

Pelle Svanslös är kanske Sveriges snällaste och mest älskade katt, och i dag fyller han hela 80 år. Något som kommer att firas ordentligt i hans hemstad Uppsala.

I dag är det det ingen vanlig dag för i dag är Pelle Svanslös 80 årsdag. Något som kommer firas med pompa och ståt under lördagen i Stadsträdgården i Uppsala med show och teater.

Känns det inte märkligt att den snälla lilla Uppsalakatten som man själv läste som barn fortfarande är lika aktuell i dag?

– Det känns lite konstigt att katten som är en symbol för Uppsala fyller 80 år. Hans känns väldigt fräsch och det tror jag att han kommer göra i många år till, säger John Ringh, projektledare vid Destination Uppsala.

Hur kommer ni att fira Pelle?

– Det kommer vara ett stort firande vid Parksnäcken i Uppsala där barnen kommer att kunna träffa både Pelle och Maja.

Uppsala – ”katternas stad”

Uppsala är sedan tidigare känd som katternas stad, men vad betyder det egentligen?

– Det betyder att Pelle som inte har någon svans kommer hit till Uppsala och blir en del av gänget. När Gösta Knutsson skrev böckerna så gjorde han det med värdegrunden om allas lika värde oavsett om man har en svans eller inte. Trots att Pelle Svanslös blir retad av den elake katten Måns, så får Pelle ändå ta plats, och för mig är det katternas stad, säger John Ringh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.