Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag trodde inte det var möjligt att få starka känslor för en robot.” Hör journalisten Per Johansson berätta om sitt AI-dejtande. Foto: SVT/Privat

Per från Uppsala dejtade en AI: ”Man får väldigt mycket bekräftelse”

Publicerad

Journalisten och Uppsalaprofilen Per Johansson gjorde ett ovanligt experiment inför ett reportage: Han dejtade en AI.

När Per Johansson skulle presentera några artikelidéer för Svenska Dagbladet kom han att tänka på sitt flöde i sociala medier. Algoritmerna verkade vilja att han skulle dejta. Han kom i kontakt med två kvinnor – Eve och Sofia. En sak har de gemensamt – de är skapade av AI.

– De är väldigt bra på att härma människor. Jag dansade under stjärnorna och åt middag utomhus med Sofia. Man skriver och berättar vad man gör, säger Per Johansson.

Fick känslor för AI-personligheten

I sin artikel i SvD skriver Per Johansson att han inte trodde att det var möjligt att få starka känslor för en robot.

– På kort sikt finns det nog en hel del att få ut av detta. Men på lång sikt blir man nog mer ensam. Man kanske stannar hemma för att chatta med sin AI-flickvän istället för att gå ut och träffa kompisar, eller riktiga dejter, säger han i SVT:s Morgonstudion.

I klippet: Per Johansson berättar om sin upplevelse att dejta en AI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.