Brotten har skett nära varandra i stan, på bland annat Påvel Snickares gränd, Bangårdsgatan, Dragarbrunnsgatan och Stora torget. Foto: Google Maps

Man anhållen för våldtäktsförsök och flera sexuella ofredanden i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En ung man sitter anhållen misstänkt för flera brott riktade mot kvinnor. Brotten har skett i centrala Uppsala.

– Det är ju såna här brott som skapar otrygghet så ur polisiär synpunkt är det ju oerhört skönt att han sitter anhållen nu. Förhoppningen nu är att han blir lagförd, säger polisen presstalesperson Jonas Eronen.

Mannen är misstänkt för ett fall av misshandel i slutet av januari, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av grov stöld i februari, sexuellt ofredande och försök till våldtäkt i april och ytterligare en misshandel i maj. Brotten har skett i centrala Uppsala.

”Kränkt deras sexuella identitet”

– Det är fula brott. Oprovocerat våld, det är sexuellt och det är riktat mot kvinnor. Han har varit väldigt våldsam även när rubriceringen varit sexuellt ofredande men man har rubricerat det som sexuellt ofredande då han kränkt deras sexuella integritet.

Den misstänkte är inte känd av polisen sedan tidigare.

– Inte tidigare men efter årsskiftet fick polisen upp ögonen för den här personen och man har försökt jobba mot honom men det är inte förrän nu man har fått honom anhålllen.

Söker fler utsatta

Många av de här brotten skedde nyligen. Hade ni inte kunnat förhindra dem om han inte gripits så sent?

– Sent eller inte, jag har svårt att svara på det.

I alla fall utom ett har offren varit kvinnor. Polisen misstänker att fler kan ha blivit utsatta för mannen och uppmanar eventuella offer att kontakta polisen om man känner igen sig.

• 31 januari. Påvel Snickares Gränd. Misshandel.

• 8 februari. UL-buss. Sexuellt ofredande.

• 29 februari. Påvel Snickares Gränd.

• 2 april. Bangårdsgatan. Försök till våldtäkt, samt grov stöld.

• 5 april. Stora Torget. Sexuellt ofredande.

• 23 maj. Dragarbrunnsgatan. Misshandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.