Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anställda på universitetsdjursjukhuset och institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU sluter upp bakom veterinärerna Maria Dimopoulou och Marit Gorvy. Foto: Pontus Stark

Personal flyr Universitetsdjursjukhuset – kan slå hårt mot hela veterinärbranschen

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av de anställda vid Universitetsdjursjukhusets smådjursklinik i Uppsala har sagt upp sig. I förlängningen riskerar det att förvärra bristen på veterinärer i hela landet, menar personalen.

Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har stora problem att behålla sin personal. I juni i fjol hade man 156 anställda på smådjurskliniken – nu jobbar bara 104 kvar. En av dem är veterinären Maria Dimopoulou.

– Att så många slutar beror på två saker: Dels en förtroendekris för SLU:s ledning och dels att en ny privat aktör öppnar som erbjuder bättre löner och en stabil arbetsmiljö.

Ekonomiska problem

Universitetsdjursjukhuset har i många år brottats med ekonomiska problem. Tidigare har man försökt lösa det med att driva universitetsdjursjukhuset som ett kommersiellt djursjukhus, genom att skilja djursjukvården från akademin. På så sätt hoppades man öka patientvolymen och få ordning på ekonomin.

Det misslyckades. 

För ett år sedan beslutade SLU:s ledning att djursjukhuset och akademin skulle slås ihop och istället skulle man satsa på utbildning och forskning. Men personalen menar att riktningsförändringen har varit otydlig.

– Den har hanterats på ett sätt som lett till en försämrad arbetsmiljö och en stor oro, säger Maria Dimopoulou.

– Där måste vi uppenbarligen vara tydligare. Vi jobbar med att kommunicera mer om vår målbild, säger Marianne Grauers tillförordnad universitetsdjursjukhusdirektör.

Utbildningen påverkas

I Uppsala finns också landets enda veterinärutbildning. En utbildning som blir lidande om fler slutar.

– Universitetsdjursjukhuset är en väldigt viktig del i den kliniska undervisningen. Om vi inte existerar är det väldigt svårt för Sverige att över huvud taget ha en veterinärutbildning, säger Marit Gorvy, veterinär.

Samtidigt råder det stor brist på veterinärer i branschen.

– Får vi inte ordning på problemen här så slår det hårt mot djursjukvården i stort, säger Maria Dimopoulou.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att UDS drivits i syfte att vara vinstdrivande. Det stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.